Nicadorii

NICADORII

Nicadorii

Nicadorii

In decembrie 1933, în preajma alegerilor, primul ministru I.G. Duca ordona arestarea si închiderea tuturor legionarilor din tara. Peste 11.000 de oameni sunt ridicati de la casele lor si aruncati în închisoare, mii de case sunt devastate. Valul de violenta se soldeaza cu 18 morti de partea legionarilor.
La 29 decembrie Duca este chemat în audienta de rege la Sinaia. Pe peronul garii este asteptat cu armele de trei studenti care îl împusca.

Cei trei studenti s-au predat autoritatilor imediat dupa atentat. Ei se numeau: Nicolae Constantinescu, Doru Belimace si Constantin Caranica.
Grupul lor este cunoscut sub numele de „Nicadori”
Nicolae Constantinescu era un student eminent al Academiei Comerciale. Suferise în vara precedenta patru raniri grave provocate de jandarmi.
Belimace si Caranica erau de origine macedoneni.
Un plus al motivatiei lor l-a constituit faptul aromâni care fugeau din calea persecutiilor si asasinatelor comise asupra lor în Grecia.
Nicadorii au fost asasinati în noaptea de 29/30 noiembrie de catre jandarmi, împreuna cu Corneliu Codreanu si cu Decemvirii, în timp ce erau transportati la închisoarea Jilava.