Trairea Legionara

TRAIREA    LEGIONARA

 

„Tot ce-si poate imagina mintea noastra mai frumos ca suflet, tot ce poate rodi rasa noastra mai mandru, mai inalt, mai drept mai intelept, mai puternic, mai curat, mai muncitor si mai viteaz, iata ce trebuie sa dea scoala legionara! Un om nou, in care sa fie dezvoltata pana la maximum toate posibilitatile de marire omeneasca ce se afla sadite de Dumnezeu in sangele neamului nostru.”

 Corneliu Zelea Codreanu

 

Intreg sistemul de organizare legionar se bazeaza pe ideea de „CUIB”. Adica un grup variind intre 3-13 oameni, sub comanda unui sef. La noi nu exista „membri”, indivizi separati. Exista numai cuib. Individul este incadrat in cuib …**


Acum stiti cu totii ce este un cuib: „Un grup de oameni sub comanda unui singur om. Cuibul nu are comitet. El are numai un sef care comanda, un corespondent care poarta corespondenta, un casier care strangee cotizatiile, si un curier, care face legatura cu alte cuiburi sau cu seful judetului. Toti acestia, ca niste frati adevarati, asculta de camaradul lor, care indeplineste functiunea de sef de cuib.*


Cuibul cu seful lui. Nu-l numeam eu sef de cuib, puterile lui il numeau. Il ridicau. Nu devenea sef daca voiam eu, ci daca el putea aduna convingere si conduce un grup. Cu timpul, am ajuns, spre deosebire de toate celelalte organizatii … sa am un sir de mici comandanti, nu „facuti”, ci „nascuti” …


Reteaua aceasta de sefi de cuib formeaza scheletul intregii Miscari Legionare.

Stalpul organizatiei legionare este seful de cuib.

Cand se inmultesc, aceste cuiburi se grupeaza sub comanda: pe comune, plasi, judete, provincii.**
Cuibul este cea mai mica injghebare de comunitate legionara, prin cercul ei restrans, dar cea mai importanta prin efectele adanci pe care le are asupra membrilor sai.

In cuib se pun bazele educatiei legionare

…Efectele vietii in cuib sunt hotaratoare. Constrans in mod statornic la o activitate de incadrare, admirabila prin continuitatea ei si prin influenta ei asupra amanuntelor de viata, fiecare membru al cuibului, care are cat de putina ravna si cat de putina mandrie, termina prin a deveni un adevarat legionar.

Inraurirea vietii de cuib se arata in doua directii hotaratoare:
1. In modificarea componentei morale interioare,
2. In reeducarea spiritului social creativ (spiritului de initiativa). 

 

Cu aceste doua obiective, educatia si transformarea sufleteasca a fiecarui membru al sau, inauntru, si indeplinirea initiativellor de ordin obstesc, in afara, activitatea cuiburilor legionare a izbutit sa schimbe viata romaneasca pretutindeni unde ele au prins si s-au inchegat. Din romanii pe care ii stim, obositi, democrati, decolorati, tandavi, comozi, pusi pe placeri, fara idealuri, strambi si neputinciosi, intr-un cuvant din niste oameni fara axa, fara vlaga, educatia legionara a izbutit sa realizeze in cativa ani, minunea: oameni de credinta, oameni de fapta.

Patru linii brazdeaza mica noastra viata initiala:

1. Credinta in Dumnezeu.
2. Increderea in misiunea noastra.
3. Dragostea dintre noi.
4. Cantecul.  

Sa aratam tarii acesteia ca s-au nascut in sfarsit o mana de tineri pe acest pamant romanesc, crescuti in credinta legionara, care ne incumetam sa ne masuram in vrednicie cu oricine…***

In asa fel sa se poarte legionarii incat sa apara o formula publica: „este corect ca un legionar.” ***

Ea, Legiunea tinde sa aprinda credinti nebanuite, ea tinde sa transforme, sa revoluioneze sufletul romanesc… Sufletul este punctul cardinal asupra caruia trebuie sa se lucreze in momentul de fata. Sufletul individului si sufletul multimii.*

Vom creea un mediu sufletesc, un mediu moral, in care sa se nasca si din care sa se hraneasca si sa creasca omul erou.

Mediul acesta trebuie izolat de restul lumii prin intarituri sufletesti cat mai inalte. Trebuie aparat de toate vanturile primejdioase ale lasitatii, coruptiei, desfraului si tuturoro patimilor, care inmormanteaza natiunile si ucid indivzii.

Dupa ce legionarul va fi dezvoltat, intr-un astfel de mediu, in cuib, in tabara de munca, in insasi organizatia si familia legionara, va fi trimis in mijlocul lumii: sa traiasca pentru a invvata sa fie corect; sa lupte pentru a se invata viteaz si tare; sa munceasca pentru a se invata muncitor, iubitor de toti cei ce muncesc; sa sufere pentru a se oteli; sa sse jertfeasca pentru a se deprinde cu depasirea propriei lui persoane , slujindu-si neamul.

Oriunde se va duce, va crea un mediu nou de aceeasi natura, va fi un exemplu. Va face alti legionari. Si lumea, in cautarea unei zile mai bune, il va urma.
Cei noi veniti vor trebui sa traiasca in respectul acelorasi norme de viata legionara.


Toti la un loc, in aceeasi oaste, vor fi o forta care va lupta si va birui.
Aceasta va fi „LEGIUNEA ARHANGHELULUI MIHAIL”

Telul nostru este de a ne construi o Patrie inflorita si puternica. Pentru ea vom munci si vom construi. Pentru ea vom face din fiecare roman un erou, gata de lupta, gata de jertfa, gata de moarte.*